Hvis jeg forsøger at sætte mig i modtagerens sted, i arbejdsgiverens sted, jamen så ville jeg da sikkert heller ikke satse på en gravid kandidat - og slet ikke, når der er ca. 200 andre egnede og dygtige kandidater. Så ikke nok med, at krisen stadig kradser - hvis man er gravid er det rent faktisk umuligt at blive ansat. Det er ganske enkelt for dyrt.
Der er dog et lille men. For det er der jo (næsten) altid, ikke? Jeg er i løntilskud. Løntilskud betyder kort fortalt, at man er ude i aktivering og får prøvet sine kompetencer af. Man får løn af virksomheden, som så får et tilskud fra kommunen. Man skal ikke udfylde dagpengekort imens. Og arbejdspladsen er naturligvis fuldt ud klar over, at jeg er gravid, og at jeg skal på barsel på et tidspunkt. Så der er klare linjer, og det kan jeg godt lide.
For noget tid siden var jeg til en samtale om en projektstilling på 2 år. Det gik rigtig godt, vi havde en god dialog, men jeg var meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle fortælle, at jeg var gravid. På det tidspunkt var jeg ikke særligt langt henne, omkring halvanden måned, men alligevel... Jeg var meget i tvivl, og jeg følte ikke, det var rigtigt at undlade at fortælle det. Hvordan ville jeg egentlig selv have det som arbejdsgiver, hvis det var omvendt? Så jeg tog min seje fagforening med på råd, og den venlige og forstående dame sagde til mig, at jeg ikke skulle meddele noget, når jeg ikke var længere henne. Det undlod jeg derfor at gøre.
Jeg gik ikke videre til anden samtale. Og jeg må indrømme, at det faktisk var en form for lettelse, der skød igennem mig, da jeg modtog opringningen fra den pågældende arbejdsplads. Puha, så skulle jeg ikke tage stilling til dét. Og samtidig var det da også en såret stolthed og skuffet faglighed, der kom frem, for det er bare aldrig rart med afslag. Og dem får man godt nok mange af som akademiker, og sådan har det været i omkring 3-4 år.
Nå, livet går videre, tænkte jeg, og relativt kort tid efter kom der så en åbning i form af den stilling, jeg er i nu. Som jeg er glad for. Det er nogle dejlige mennesker, der er megen fleksibilitet og jeg har nogle interessante og relevante opgaver, som helt sikkert vil gøre nytte i fremtiden. Men... der er altså noget galt med systemet. Jeg får løn af virksomheden, og jeg skal ikke udfylde det vanvittigt ophidsende dagpengekort. Men jeg skal stadig søge 2 jobs om ugen, og jeg bruger 100 % af min dagpengeret imens. Hmm...
Tænk, hvis jeg, mens jeg var i løntilskud, blot brugte 50 % af min dagpengeret -f.eks. løntilskud i 6 måneder = dagpengeret svarende til 3 måneder. Det ville da være til at tage og føle på, og det ville give mere mening. Og imens man skal arbejde 37 timer/ugen i løntilskud, så skal man naturligvis søge jobs ved siden af. Heldigvis er det sted, jeg er havnet, så fleksibelt, at der er mulighed for indimellem at søge jobs i arbejdstiden. Ellers er det lidt svært at nå, synes jeg, når man er hjemme 17-17.30 og egentlig gerne vil slappe lidt af, fordi man er gravid og træt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieYEDQd1sZ-ywLr1PbiOpoI6Z-8vYgDOrHr7rece4UrQkQcvWIkaWV35UXrgOSoO7DWcqweh7jIzzsqQc02hNGjSPAvGIFaAQw0dlLZZxVndN-NPEJ7xkx2O-hJlN_d3sivtb1DfZHeIY/s200/unfair2.png)
Der er arbejde til dem, der arbejde vil, påstår nogen. Nej. Det er der ikke. Jeg har søgt over 200 jobs, mens jeg har været ledig af to strenge, hårde omgange, og jeg har været til 7 samtaler og opnået 2 af jobsene. Det er sindssyge odds, synes jeg. Jeg har sågar søgt jobs, jeg er dybt overkvalificeret til, blot for at få et job: sekretærjobs og servicemedarbejderjobs. Heller ikke her lykkedes det. Og udover at søge jobs, når man er på dagpenge, skal man også være til rådighed 24/7, dvs. når man har frivilligt arbejde, ligesom jeg er frivillig rådgiver i GirlTalk.dk, så kan man risikere, at det bliver trukket fra ens dagpenge, såfremt der er andre lønnede i organisationen. Også selvom man ikke selv er lønnet. Og i virkeligheden handler det jo egentlig bare om, at jeg gerne vil være med til at gøre en forskel og få noget mere erfaring til min videre jobsøgning. Men der er ingen kære mor, når det kommer til systemet.
I bund og grund er jeg af den overbevisning, at vi har utroligt mange goder her i landet. Vi får penge for at tage en uddannelse, når det i mange andre lande koster penge, og vi får hjælp, når vi ikke er i arbejde af den ene eller den anden årsag. Men når systemet bliver så firkantet, at man som ledig gravid skal søge job efter job på lige vilkår med ikke-gravide, så synes jeg, reglerne halter.
Jeg vil gå meget, meget langt for at få et job, og jeg synes, jeg til tider har bidt hovedet af al faglig stolthed og søgt noget, som jeg slet ikke har lyst til - blot for at øge chancerne. De, der er ledige og læser det her, ved, hvad jeg mener. Man bliver et nummer i rækken, lidt ligesom kvæg, og man er en sag, der blot skal ekspederes videre. Det er meget, meget ubehageligt. At søge jobs, mens jeg er gravid og at bruge 100 % af min dagpengeret, når jeg er i job og får løn af virksomheden - det synes jeg er grotesk. Ganske enkelt. Så er det sagt.
Jeg vil ønske jeg en god weekend derude og en god påske :-)
/Stine